zondag, oktober 30, 2011

De Nacht van de Nacht: kanotocht door de Utrechtse Grachten en Singels

Voor het vierde jaar hield de Utrechtse Kanoclub (UKC) tijdens de NachtvandeNacht een kanotocht door de wateren van Utrecht. De sfeervol verlichte grachten zijn zeker een hoogtepunt op deze kanotocht. Vanaf het water beleef je die op een heel bijzondere manier.

Maar verrassend is ook het onverwacht brede water van de Zilveren Schaats met zijn statige huizen, waar je zo naar binnen kijkt en de groene randen van de begraafplaats Sint Barbara en van de Biltse Grift. De smalle Minstroom is een heel bijzondere ervaring: kronkelig, stil en verlaten, soms pikkedonkker en een beetje geheimzinnig. En dan vaar je ineens onder een brug door en langs de rustige Rembrantkade met zijn voor Utrecht zeldzame gevels in de stijl van de Amsterdamse school. Zelfs als je de stad Utrecht goed kent, zie je op deze kanotocht een beeld van de stad, zoals je normaal niet tegenkomt.

Tijdens de NachtvandeNacht (dit jaar op zaterdag 29 oktober) staat alles in het licht van het 'donker'. Zijn er nog plekken waar het min of meer donker is? Hoe kijken we naar het licht en vooral het donker? Kunnen we er van genieten en kunnen we er weer wat meer vertouwd mee worden dat niet overal alles verlicht is?

Voorlopig al even een impressie in de vorm van een serie nachtfoto's vanuit de kano. Later volgt misschien nog een verslag.

Over de foto's
De eerste serie (17) is genomen met de camera op de stand 'nachtopnamen'. Dat geeft een lange sluitertijd en foto's die bewogen zijn. Altijd onzeker wat dit oplevert, maar hier zijn het heel mooie sfeerfoto's geworden. De tweede serie (13) is genomen op de dagstand met flits. Objecten op de voorgrond springen er helder uit, en reflecterende vlakken zijn altijd overbelicht; de achtergrond blijft zwart.

Onderweg hadden we een regenbui. De foto's die ik toen genomen heb (dagstand met flits) zien er uit alsof er grote ijballen door de lucht vliegen. De flits reflecteert in de druppers die vlak voor de kamera vallen. Beetje raar gezicht, die heb ik er maar buiten gelaten. Jammer want er zaten wel mooie sfeerbeelden bij.


1 opmerking:

maruqumi zei

Een waar kunstwerk!