vrijdag, oktober 14, 2011

Kanoroutes rondom Utrecht

De regio rondom Utrecht heeft prachtige kanogebieden, die ook nog eens enorm gevarieerd zijn. Er zijn heel wat kanoroutes die goed bewegwijzerd zijn en voorzien van in- en uitstapplaatsen. In een straaal van zo'n 25 tot 30 km rondom Utrecht vinden we de volgende kanogebieden.

In het noorden hebben we de Vecht tot aan Muiden met zijn mooie buitenplaatsen en dorpen, de Loosdrechtse plassen, Kortenhoef en nog meer Vechtplassen.

In het westen ligt het Groene Hart met kanoroutes in het gebied van de Vinkeveense plassen en de Ronde Venen, de rietlanden van Noorden en Nieuwkoop en de Reeuwijkse plassen. Mooie kanoroutes zijn er ook in het gebied tussen Woerden, Linschoten Oudewater en Montfoort en in de Lopikerwaard.
In het zuiden hebben we de Lek en de Neder-Rijn met een wijds rivierenlandschap, kronkelt de lange Linge loom door de Betuwe of  kun je de uitdaging aangaan van de majestueuze Waal.
In het oosten kun je vanaf Amersfoort via de Eem naar het Gooimeer varen of kennismaken met het landschap van de Gelderse Valei via de Kanoroute Grebbbelinie tussen Leusden en Rhenen.

Per kanogebied beschrijf ik kort de routes
[ is onder constructie, wordt aangevuld met foto's en kaartjes ]

1. De Vecht


De Vecht loopt vanaf de Weerdsluis in het centrum van Utrecht naar Muiden, in totaal 41 km. De zeesluis in Muiden vormt een belemmering, maar even verder mondt de de Vecht uit in het IJmeer. Daarmee biedt de Vecht een belangrijke noord-zuid vaarverbinding met goede aansluitingen op aanliggende vaargebieden. Naar het oosten: Loosdrecht en andere Vechtplassen en Naarden. Naar het westen (na oversteken van het Amsterdam Rijnkanaal) vanaf Breukelen richting de Ronde Venen of vanaf Nieuwersluis richting de Vinkeveense plassen en vanaf Weesp richting de Amstel. Naar het zuiden de Utrechtse grachten met een aansluiting op de Kromme Rijn die doorloopt tot aan Wijk bij Duurstede.


De kanoroute Hollandse Waterlinie - Vecht
biedt een aantal voorzieningen, zoals enkele in en uitstapsteigers, rustplaatsen overdraagvoorzieningen bij de meeste sluisjes naar de Loosdrechtse plassen en markering met zeskantige routebordjes op punten waar een verkeerde afslag genomen kan worden. De Vecht is te bevaren in kortere trajecten maar ook als een doorgaande of meerdaagse tocht. Ook zijn er op meerdere manieren rondjes te maken, zoals tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen. Afstanden tussen plaatsen, kanovoorzieningen, horeca, waterlinieforten en andere cultuurhistorische informatie zijn beschreven in een handzaam routeboekje, dat o.a. verkrijgbaar is bij de lokale VVV’s. Zie ook: Kanoroutes/Vecht


Geschikte instapplaatsen (van noord naar zuid) zijn o.a.:
Fort Uitermeer (kanosteiger voor het fort), of even verder bij de sluis naar de 's Gravenlandse vaart
Bij sluis 't Hemeltje (boven Vreeland) waar het Hilversums Kanaal op de Vecht uitkomt.
Nieuwersluis, de kanosteiger aan de noordkant van de brug (aan de westoever), tevens uitstapsteiger voor restaurant 't Stoute Soldaatje (kanoërs welkom)
Vreeland-Zuid, kanosteiger (ook ingericht voor rolstoelen) net ten zuiden van de brug en doorgaande weg aan de zuidkant van het dorp. Steiger ligt aan westoever.

Kamperen

FortaandeKlop, aan de noordrand van Utrecht, met sfeervol restaurant terras, fortcamping en overnachting in appartementjes in de voormalige militaire loodsen. 
De Oude Molenwerf, Breukelen-Noord, aan de Weersloot tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen, net achter de Weersluis. Kleinschalig en eenvoudig.
Recreatiecentrum Mijnden, ten oosten van Loenen aan de Bloklaan tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen, voorbij de Mijndense sluis. Groot en veel voorzieningen.


2. Tussen Vecht, Loosdrecht en Naarden

Kanoën
in de Gooi- en Vechtstreek is de titel van een zevental kanoroutes rondom de Loosdrechtse plassen. Voor een deel zijn het bestaande kanoroutes, zoals op de Vecht en de Kortenhoefse plassen, maar langs de randen van de Loosdrechtse plassen zijn ook enkele nieuwe routes uitgezet. Die zijn ook goed te combineren. In zijn totaliteit geeft dit een kanoroutenetwerk dat naar het noorden doorloopt tot aan Muiden en Naarden.
De routes zijn bewegwijzerd en duidelijk beschreven in een handzaam routeboekje. Dat  verkrijgbaar is bij de lokale VVV’s, kanoverhuurders en recreatieondernemers langs de route. Zie ook Kanoweb/Gooi-en-Vechtstreek

Fortenroute
Een tocht met nogal wat lange rechte stukken, maar ook over de noordelijke Vecht en langs de sfeervolle historische stadjes Weesp en Naarden en enkele Waterlinieforten.
Lengte: 22 km,
Startpunten: Keetpoortsluis bij Weesp of de Jachthaven Weesp.
Route: via de Naardertrekvaart naar Naarden. Vandaar over de Karnemelksloot en de
's Gravenlandse vaart naar de Uitermeersluis en via de Vecht weer naar Weesp.

De route is in twee richtingen bewegwijzerd met zeskantige bordjes.
Een variant is een traject van fort Uitermeer, net onder Weesp, naar de vestinggracht van Naarden en weer terug. In totaal ca. 18 km. Zie: Kanoroutes/Uitermeer-Naarden

Kortenhoefse Plassenroute

Gevarieerde tocht, afwisselend langs smalle watertjes, de landerijen rondom Kortenhoef en wat grotere stukken plas open plas. Een van de mooiste en rustigste plassen in het Vechtplassengebied.
Lengte: 10 km, maar is gemakkelijk uit te breiden of in te korten.
Startpunten: parkeerplaats Kortenhoef langs N201 en bij kanoverhuurders.
De route (zie kaartje) is aangegeven met blauwe palen met gele nummers.
Voor meer info: Natuurmonumenten/Kortenhoefseplassen of Kanoroutes/Kortenhoef

Vuntus-route
Naast de Kortenhoefse plassen is de Vuntus mijn favoriet. Een kleinschalig gebied met veel afwisseling tussen kleine kronkelende watertjes en wat grotere open stukken. Verrassend intiem en rustig na de grote open en soms drukken plassen van Loosdrecht.
Lengte: 5 km, maar je kunt er naar eigen inzicht langer of korter rondzwerven.
Startpunten: bij kanoverhuurders in Loosdrecht of het Vuntusstrand.
De route (zie kaartje) is aangegeven met genummerde bordjes op blauwe palen.
Voor meer info: Natuurmonumenten/Vuntus

Oud Loosdrecht-route

Lengte: 8 km, maar kan goed gecombineerd worden met een verkenning van de Vuntus.
Startpunten: bij kanoverhuurders in Loosdrecht of het Vuntusstrand.
De route: Via een stukje Vuntus naar de Raaisloot, via de 's Gravenlandse vaart en de Drecht weer naar de oostkant van de Loosdrechtse Plas. In één richting bewegwijzerd met zeskantige bordjes.

Voor de Loosdrechtse plassen zie ook: Kanoroutes/Loosdrecht


Bij minder gunstige weersomstandigheden (wind en glofslag) is kanoën op de open Loosdrechtse plassen alleen verantwoord voor mensen met ruime kano ervaring, een goede conditie en passende kano uitrusting (in ieder geval een goed sluitend spatzeil). Het kan echt spoken op Loosdrecht!!

Rondje Stille Plas
Lengte: 8 km, maar kan goed gecombineerd worden met andere routes, bijv. de Oud Loosdrecht route. De Stille Plas heeft twee uitgangen naar de Loosdrechtse Plassen: de Kostverlorenbrug aan de noordoostkant (bij het Witte Huis) en de Weerbrug aan de noordwest kant.
Startpunt: Paviljoen De Strook. 
De route is met zeskantige bordjes bewegwijzerd in beide richtingen.

Kanoroute Muyeveldse Wetering

Lengte: 15 km, of in te korten tot een ronde van 12 km.
Startpunten: Paviljoen De Strook of  De Eerste Aanleg.
De route: vanaf startpunt Strook eerst westwaarts via het Tienhovens kanaal en de Kraaienmestersluis (zelf schutten of overdragen) naar de Vecht. Aan de noordkant van Breukelen via de Weersluis (zelf schutten of overdragen) en Weersloot naar de beschutte Kalverstraat, met eventueel een uitstapje naar de Kievietsbuurt. Zuidwaarts kom je dan weer in het Tienhovens kanaal. Een rondje andersom kan natuurlijk ook. De route is in twee richtingen bewegwijzerd met zeskantige bordjes.

Kievitsbuurt

De Kievitsbuurt is een mooi voorbeeld hoe door de vroegere veenwinning petgaten en legakkers zijn ontstaan die nu voor kanoërs een natuurlijk labyrint vormen. Een uitgelezen gebied om met de kano al zwervend te verkennen. Daartoe zijn op diverse locaties oriëntatiepunten aangebracht. Met zeskantige bordjes is de in- en uitgang van de zwerftocht gemarkeerd. Dit is prima te combineren met de Muyeveldse Weteringroute. De Kievietsbuurt bietd een mooi beschut alternatief als het  op de open Loosdrechtse plasssen te hard waait en is bovendien via beschute routes te bereiken (Weersloot / Kalverstaat en via het Tienhovens kanaal.

Kamperen rond de Loosdrechtse plassen

De Oude Molenwerf, Breukelen-Noord, aan de Weersloot tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen, net achter de Weersluis. Kleinschalig en eenvoudig, Recreatiecentrum Mijnden, ten oosten van Loenen aan de Bloklaan tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen, voorbij de Mijndense sluis. Groot, veel voorzieningen.      

Fort Spion, klein en sfeervol Waterliniefort met minicamping; ligt niet direct aan vaarwater, maar aan de weg van Loenen naar Oud-Loosdrecht (N403). Je kunt hier ook overnachten in het Bomvrije Wachthuis van het fort.Gooise Watersportvereniging (GWV) 'De Vrijbuiter' in de uiterste noordoosthoek van Eerste Loosdrechtse Plas op ca. 500 meter ten noorden van de ingang van de Drecht, zie: Googlemaps. GWV biedt gastvrijheid aan kanovarende leden van NKB/Watersportverbond en TKBN na telefonische afspraak. Op het terrein kunnen enkele kleine tentjes staan. Is alleen bedoeld voor mensen die kanovarend aankomen, geen gelegenheid voor kampeerders met auto. Contact: havenmeester Mark Kroneman 06-54730303, of beheerder clubhuis Walter Keff 085-8769726 (clubhuis) of 06-38810977 (privé).


3. Vinkeveense plasssen en Winkel, Waver en Angstel

Vinkeveense plassen route

Lengte: 9, 12 of 16 km
Startpunten: Net ten noorden van de Baambrugse Zuwe (zie routekaartje).
De route gaat langs de randen van de Vinkeveense plassen langs eilandjes en legakkers en het dorp Vinkeveen en biedt op de meeste plekken beschut vaarwater. De plasssen bestaan uit twee delen, gescheiden door de Baambrugse Zuwe. De routes langs de beide plassen kunnen afzondelijk gevaren worden of gecombineerd. Zie: Vinkeveense plassen

Achterbosroute
Lengte: 8 of 11 km
Startpunten: in dorp Vinkeveen (zie routekaartje)
De route: door het dorp Vinkeveen en de legakkers en petgaten aan de zuidkant van de Vinkelveense plassen, zie Kaartje. Sluit aan op de Vinkeveense plassenroute.


Rondeje Angstel-Winkel-Vinkeveen

Lengte: 19,5 km
Startpunten: Aan de Angstel ten noorden van Baambrugge bij gemaaltje aan de linkerkant vlakbij een molen (zie beschrijving Kanoroutes)
De route: Via de Winkel naar de noordkant van de Vinkeveense plassen, tegen de klok in en vaak in de beschutting van eilandjes of legakkers naar Vinkeveern. De route volgt nu een deel van de bewegwijzerde Vinkeveenroute en gaat langs de Zuiderplas en ringvaart naar de Demmerikkersluis. Vandaar kom je via de Geuzesloot weer in de Angstel. Onderweg zijn er drie overdragingen.
Voor meer info: Kanoroutes/Vinkeveen-Winkel-Angstel

Angstel Route

Lengte: ruim 24 km
Startpunten: Aan de Angstel ten noorden van Baambrugge bij gemaaltje aan de linkerkant vlakbij een molen (zie beschrijving Kanoroutes) of: startplaats Vinkeveense Plassenroute.
De route: een gemarkeerde route langs Baambrugge, Loenersloot, de oostkant van de Vinkeveense Plassen en Abcoude. Onderweg zijn er drie overdragingen. Via het riviertje de Winkel kan de route ingekort worden (± 13 of 18 km).
Voor meer info:
Kanoroutes/Vinkeveen-Winkel-Angstel

Bij minder gunstige weersomstandigheden (wind en glofslag) is kanoën op de open Vinkeveense plassen alleen verantwoord voor mensen met ruime kano ervaring, een goede conditie en passende kano uitrusting (in ieder geval een goed sluitend spatzeil). De Vinkeveense plassen staan erom bekend dat er bij westen- of noordwesten wind een gemene golfslag kan staan, vooral aan de oostkant van de plassen.

Rondje Abcoude
Lengte: 16,5 km
Startpunten: bij de splitsing van Waver en Holendrechte, bij restaurant de Voetangel
De route: Rondje Abcoude over Holendrecht, Angstel, Winkel en Waver
Voor meer info:
Rondje Abcoude en Kanoweb/Abcoude

Kamperen

't Riviertje, boerencamping  bij de splitsing van Angstel en Winkel, ca. 1,5 km ten zuiden van Abcoude.

Zie ook de pagina van Kanovereniging De Ronde Venen met een aantal van deze routes:
KVDRV/Kanoroutes  

4. Omgeving Mijdrecht / Wilnis

Kromme Mijdrecht routeLengte: ca. 20 km
Startpunten: In de knik van de Heinoomsvaart, even ten zuiden van Wilnis (zie kaartje)
De route: over vaarten en over de kronkelende Kromme Mijdrecht met een grote boog via de dorpen Mijdrecht en Wilnis. Minimaal 2 overdragingen (of 3 bij een afsteek binnendoor naar de Kromme Mijdrecht). Is ook beschikbaar als GPS-track GPS/KrommeMIjdrecht
Voor meer info: Kanoroutes/KrommeMijdrecht en Googlemap/KrommeMijdrecht.


Gagel en Bijleveldroute, t
wee deels parallel lopende kanoroutes:
= Gagelroute (ca 10 km)
Leidt door het natuur- en stiltegebied de Gagel en loopt deels parallel aan de Bijleveld route maar kan in plaats van op de Heinoomsvaart ook opgepakt worden vanaf de Ringvaart Groot Mijdrecht. Kaartje Gagelroute.
= Bijleveldroute (ca 9 km)
Leidt over brede vaarten, door het natuurgebied de Gagel en door het dorp Wilnis.
Een combinatie kan worden gemaakt met de Gagelroute.
Kaartje Bijleveldroute.

Kamperen

Amstelkade, zorgboerderij, natuurkampeerterrein, theetuin, aan de Kromme Mijdrecht.
Groene Hart Camping, boederijcamping, een paar kilometer verder langs de Kromme Mijdrecht .

5. Verder in het Groene Hart
De plassen en rietlanden van Noorden en Nieuwkoop
Lengte: afhankelijk van de combinatie van deeltrajecten
Startpunten: parkeerplaatsje naast horeca tegenover de kerk van Noorden.
De route:
Kanoroute Nieuwkoopse Plassen Rood 
Voor meer info: Kanoroutes/Noorden-Nieuwkoop


Linschoten-route (Rondje Montfoort-Oudewater-Linschoten)

Lengte: ca 19 km
Startpunten: Montfoort, Hollandse IJssel in/naast het stadscentrum. Alternatief: bij de sluis van Oudewater. In beide gevallen parkeren in aanliggende straten is meestal wel mogelijk, maar bij een groot aantal auto's misschien lastig. Bij het Gasplein in Oudewater is ook een goed startpunt waar je de auto vlakbij het water gratis kunt parkeren omdat je het startpunt dan niet combineert met een overdraagpunt betekent het een extra overdraag.
De route: Via de Hollandse IJssel naar Oudewater, daar helemaal het oude stadje door tot aan de sluis aan de noordkant, overdragen (goede pauzeplek, met bankje, maar weinig zon) naar de Lange Linschoten en deze volgen tot het dorp Linschoten, dit doorvaren en de Montfoortse vaar naar Montfoort. Daar uitstappen voor de sluis (is vlak bij het instappunt). Deze volgorde vindt ik het mooist, maar je kunt het natuurlijk ook andersom varen.
Voor meer info: zie kaartje Linschotenroute of Kanoroutes/Linschoten (deze geeft als startplaat Gasplein Oudewater).

Kamperen:

De Boerderij (langs de Lange Linschoten)
Natuurcampeerterrein De Oude Boomgaard (langs de Lange Linschoten)


De Lange Linschoten (heen en weer)

Lengte: 12 tot 14 km )afhankelijk van het omkeerpunt
Startpunt: In Oudewater bij de sluis (zie hierboven), waar de Lange Linschoten begint.
De route: De Lange Linschoten is een prachtig kronkelend veenriviertje omlijst door knotwilgen en oude boerderijen en het tussen mooie bomen gelegen Huis te Linschoten. Er is daar een steiger, maar te hoog voor kano´s, jammer want de omgeving van het landgoed is een mooie plek om te pauzeren. [ dit was situatie 2011, echter in de Folder Routepunten Lopikerwaard wordt ook voor kanoroutes een routepunt bij Huis te Linschoten genoemd ] Ergens voorbij het landgoed kun je het keerpunt kiezen of nog even doorvaren naar het dorp Linschoten. Door de afwisseling van de Lange Linschoten is een heen en weer tocht  absoluut niet saai. Door de vriendelijke afstand en omdat het beschut vaarwater is deze tocht erg geschikt voor beginners of een kortere tocht.
Voor meer info: zie hierboven


Wiericke-route

Lengte: ca. 22 km
Startpunten: Divers, zie de beschrijving van enkele startplekken hierboven.
De route: Een rondje via Oude Rijn (Woerden - Nieuwebrug), Wiericke, Hollandse IJssel (Hekendorp - Oudewater) en Lange Linschoten (Oudewater - Linschoten), zie de Folder Routepunten Lopikerwaard (kanoroute 3, donkerblauw)
Voor meer info:


Lopikerwaard-route

Lengte: ca. 48 km
Startpunten: Diverse startpunten mogelijk, bij de Hollandse IJssel in IJsselstein, Montfoort, of Oudewater, in Haastrecht (Vlist) of Benschop, routepunt Het Wapen van Benschop. Zie ook beschrijving van enkele startplekken bij andere kanoroutes hierboven.
De route: zie kaartje Lopikerwaard-route of Folder Routepunten Lopikerwaard 
De route kent meerdere obstakels, waaronder een stuw, waar kan worden overgedragen. Via een doorsteek kan de route worden verkort (maar staat niet aangegeven op kaartje kanoroute).
Voor meer info:

Polsbroekroute: 
Lengte: 11 km,
Startpunt: Routepunt Het Wapen van Benschop.
De route: Een kort rechthoekig 'rondje', zie Folder Routepunten Lopikerwaard (4-groen in de folder), loopt samen met een deel van van de grote Lopikerwaard-route
Voor meer info:


De Vlist
Lengte: ca. 16 km
Startpunten: Parkeerterrein zwembad De Loet aan de rand (zuidkant) van Haastrecht. Of in Schoonhoven bij de kanosteiger tegenover Eetcafé Het Bestek
De route: De Vlist kronkelt vriendelijk door het polderland, gewoon volgen, het kan niet missen. Alleen vlak voor Schoonhoven (komend van Haastrecht) even opletten voor de goede afslag (rechts).
Voor meer info:
Kanoroutes/Vlist en Folder Top-Haastrecht met kaartje

Reeuwijk, plassen en Dorpenroute


Lengte:
Startpunten:
De route:
Voor meer info:



Lek en Nederrijn


Linge

Eem

Gelderse Vallei


Lengte:
Startpunten:
De route:
Voor meer info:

Geen opmerkingen: